«Σαμποτάρει» την Ούρσουλα φον Ντερ Λαιεν ο Σαρλ Μισέλ;

michel nter laien

Advertisement

Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται πως είναι το σχέδιο του Σαρλ Μισέλ για να μπλοκάρει μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Κομισιόν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μην σταματάει να της βάζει εμπόδια.

Σύμφωνα με το Politico, δεν θέλει να προσκαλέσει την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην άτυπη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, όπου θα συζητήσουν για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ.

Η δικαιολογία; Ότι η ίδια είναι υποψήφια για ένα από αυτά, δηλαδή για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε τον αποκλεισμό της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την κρίσιμη συνάντηση στις 17 Ιουνίου, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ.

Εναπόκειται στον Μισέλ να αποφασίσει ποιος θα συμμετάσχει στο δείπνο με τους ηγέτες, δεδομένου ότι η συνάντηση της 17ης Ιουνίου είναι άτυπη σύνοδος κορυφής.

Η κόντρα των δύο, το νέο σαμποτάζ και οι αντιδράσεις
Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάειν έχουν μια μακροχρόνια αντιπαλότητα, που κορυφώθηκε με το σκάνδαλο «Sofagate» στην Τουρκία το 2021, έχει προκαλέσει μακροχρόνια διπλωματική αμηχανία στην ΕΕ.

«Τα κράτη μέλη ενοχλούνται ολοένα και περισσότερο με το ρόλο του Σαρλ Μισέλ στη διαδικασία επιλογής του προέδρου της Κομισιόν. Φαίνεται ότι υπαγορεύεται από καθαρά προσωπικά κίνητρα», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Σε συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ο Μισέλ πρότεινε να αποκλειστεί η Φον ντερ Λάιεν από τη συνάντηση, επειδή είναι η επικεφαλής υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και διεκδικεί μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τους νέους προέδρους της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και για τον νέο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Ορισμένοι υποπτεύονται ότι ο Μισέλ εποφθαλμιά το πόστο του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, διαδεχόμενος τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Αλλά όπως τόνισαν οι ευρωπαίοι διπλωμάτες υπάρχει έντονη αντίδραση στην πρόταση του Μισέλ για αποκλεισμό της Φον ντερ Λάιεν από την άτυπη σύνοδο και υπάρχει μία αίσθηση ότι ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσπαθεί να εμποδίσει μια δεύτερη θητεία της προέδρου της Κομισιόν.

«Αν θέλει να την εξαφανίσει από το δωμάτιο, θα πρέπει να εξαφανίσει και τον ίδιο», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

«Υπάρχει κάποιος εκνευρισμός», είπε ένας άλλος διπλωμάτης σχετικά με τις προθέσεις του Σαρλ Μισέλ. Και αυτός ο εκνευρισμός υπάρχει τόσο στο γραφείο της φον ντερ Λάιεν όσο και στους ηγέτες, είπε ένας δεύτερος διπλωμάτης.

 

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement