Η στιγμή της αποκάλυψης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν πλησιάζει με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν για πως θα μοιραστούν τα χαρτοφυλάκια στα κράτη μέλη. Η ανακοίνωση έχει προγραμματιστεί, όπως αναφέρει το Politico για την Τετάρτη (11/9), αν και τίποτα δεν είναι σίγουρο μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Ωστόσο, το περίπλοκο «παζλ» δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η Φον ντερ Λάιεν πρέπει να λάβει υπόψη της τη γεωγραφική ισορροπία, την πολιτική ισορροπία και την ισορροπία των φύλων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες την έχουν επίσης πιέσει έντονα για να διασφαλίσουν ότι ο επίτροπος τους θα κατακτήσει ένα καλό χαρτοφυλάκιο. Εν τω μεταξύ, οι διάφορες πολιτικές παρατάξεις που υποστηρίζουν τη von der Leyen στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πιέζουν να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές οικογένειές τους θα αποκτήσουν αρκετή επιρροή στην επόμενη Επιτροπή.
Το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών σε Τζιτζικώστα;
Επικρατέστερος για το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, το όνομα του όπου είχε ακουστεί στο παρελθόν και για εκείνο της Συνοχής.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι ανέμενε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο με αντάλλαγμα τη συμβολή του στην εξασφάλιση μίας δεύτερης πενταετής θηείας για την Φον ντερ Λάιεν. Η επίβλεψη του χαρτοφυλακίου Μεταφορών μπορεί να αποτελέσει κλειδί για τη βοήθεια της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Ελλάδας. Εάν οι μεταφορές από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να ικανοποιήσουν τον Μητσοτάκη, ο Τζιτζικώστας θα μπορούσε να αναλάβει την περιφερειακή ανάπτυξη, ιδίως δεδομένης της εμπειρίας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.
Τιερί Μπρετόν (Γαλλία): Αντιπρόεδρος για τη βιομηχανία και τη στρατηγική αυτονομία
Αν και οι σχέσεις του με την Φον Ντερ Λάιεν δεν ήταν πάντα οι καλύτερες είναι γνωστός για το γεγονός ότι φέρνει τα πράγματα εις πέρας. Το χαρτοφυλάκιο αυτό αντιπροσωπεύει όχι μόνο τους Φιλελεύθερους αλλά και αποτυπώνει το ειδικό βάρος της Γαλλίας στην Ε.Ε., παρόλο που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει αποδυναμωθεί στο εσωτερικό της χώρας μετά τις γαλλικές εκλογές.
Φαφαέλε Φίτο (Ιταλία): Αντιπρόεδρος για τη συνοχή, την οικονομία και τη ανάκαμψη μετά την πανδημία
Η Φον ντερ Λάιεν προσπαθεί εδώ και καιρό να κατευνάσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Η ανάθεση στον Φίτο της ευθύνης για το ταμείο ανάκαμψης μετά την πανδημία και την περιφερειακή οικονομική πολιτική της Ε.Ε. δίνει στην Ιταλία την ευθύνη για βασικά κομμάτια του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Βάλντις Ντομπρόφσκις (Λετονία): Αντιπρόεδρος για τη διεύρυνση, ανασυγκρότηση της Ουκρανίας
Ο Ντομπρόφσκις είναι ένα βαρύ χαρτί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έχει συγκεντρώσει οικονομικά χαρτοφυλάκια καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, ενώ πρωτοστατεί στη στήριξη της Ε.Ε. προς την Ουκρανία. Αυτό το χαρτοφυλάκιο θα συνδύαζε την οικονομική του τεχνογνωσία με την πολιτική του δεινότητα. Ο γνωστός για την ψυχραιμία του Ντομπρόφσκις θα μπορούσε επίσης να είναι υποψήφιος για το πολιτικά ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού.
Μάρος Σέφκοβιτς (Σλοβακία): Αντιπρόεδρος, αρμόδιος για τη διοίκηση, την εφαρμογή, την απλούστευση και τις διοργανικές σχέσεις
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2009 θεωρείται ως σταθερός και αξιόπιστος από την Φον ντερ Λάιεν και η επιλογή του θα μπορούσε να ικανοποιήσει τους Σοσιαλιστές.
Τερέζα Ριμπέρα(Ισπανία): Αντιπρόεδρος για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση
Η Ισπανίδα υποψήφια είναι το ισχυρό χαρτί των Σοσιαλιστών στην Επιτροπή.
Η ενασχόλησή της με θέματα με το κλίμα την έκανε από νωρίς επικρατέστερη για να επιβλέψει την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, άσκησε σκληρή πίεση για να έχει ένα πιο οριζόντιο χαρτοφυλάκιο, με εκτεταμένες και πιο οικονομικές αρμοδιότητες, όπως η επίβλεψη της ψηφιακής μετάβασης. Το όνομά της έχει επίσης αναφερθεί για το χαρτοφυλάκιο ανταγωνισμού, όπως ανέφεραν οι Financial Times.
Κάγια Κάλας (Εσθονία): Ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας
Γιατί: Η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας, η οποία έχει ήδη επιλεγεί από τους ηγέτες της Ε.Ε. για να είναι η επόμενη επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, είναι γνωστή για την στάση της απέναντι στη Ρωσία που θεωρήθηκε ότι ταιριάζει γεωγραφικά, πολιτικά και διπλωματικά στον ρόλο αυτό.
Μάγκνους Μπρίνερ (Αυστρία): Επίτροπος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες
Ο Aυστριακός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος προέρχεται από την ίδια πολιτική οικογένεια με την Φον ντερ Λάιεν, έχει σταθερό οικονομικό υπόβαθρο και θεωρείται αξιόπιστος, έμπειρος πολιτικός. Ωστόσο, είναι άλλο ένα πρόσωπο που θα μπορούσε αντ’ αυτού να καταλήξει να του ανατεθεί το χαρτοφυλάκιο ανταγωνισμού.
Χάντζα Λαχμπίμπ (Βέλγιο): Επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις
Αν και δεν θεωρείται η πιο αξιόπιστη και έμπειρη πολιτικός στη χώρα της το γεγονός και μόνο ότι είναι γυναίκα της δίνει πόντους.
Αλλά το Βέλγιο, το οποίο έχασε την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων και ήταν η τελευταία χώρα που έστειλε υποψήφιο στη Φον ντερ Λάιεν, δεν θα πάρει άδειο χαρτοφυλάκιο, καθώς ήταν μία από τις λίγες χώρες που έστειλαν γυναίκα.
Εκατερίνα Ζαχαρίεβα (Βουλγαρία): Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων και την ανθρωπιστική βοήθεια
Αν και η Βουλγαρία έχει προτείνει δύο ονόματα – ένα αρσενικό και ένα θηλυκό – η Ζαχαρίεβα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πάρει τη θέση, καθώς η von der Leyen χρειάζεται περισσότερες γυναίκες για να έχει ένα ισορροπημένο ως προς το φύλο κολέγιο.
Ντουμπράβκα Σουίτσα (Κροατία): Επίτροπος Δημογραφίας και Δικαιοσύνης
Προερχόμενη από το ΕΛΚ η Σοίτσα από το ΕΛΚ της Φον ντερ Λάιεν, θεωρείται σταθερή και αξιόπιστη επίτροπος. Πληροφορίες τη θέλουν να επιθυμεί να συνεχίσει να εργάζεται στον φάκελο του δημογραφικού. Ωστόσο το όνομά της έχει ακουστεί για το χαρτοφυλάκιο για τη Μεσόγειο, αλλά θα μπορούσε επίσης να της δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθεί με τα δύσκολα ζητήματα του κράτους δικαίου της Ευρώπης.
Κώστας Καδής (Κύπρος): Επίτροπος για τη Μεσόγειο
Η Κύπρος άσκησε ισχυρές πιέσεις για να αναλάβει τον νεοσύστατο ρόλο του επιτρόπου για τη μεσογειακή πολιτική της ΕΕ. Ο κ. Καδής, ο οποίος πρόσφατα διετέλεσε υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θεωρείται ικανός να αναλάβει τη θέση αυτή. Εναλλακτικά θα μπορούσε να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο περιβάλλοντος.
Γιόζεφ Σίκελα (Τσεχική Δημοκρατία): Επίτροπος για την ενέργεια
Ο Σίκελα, επί του παρόντος Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, έγινε γνωστός στις Βρυξέλλες όταν έπρεπε να γεφυρώσει τις διαφορετικές θέσεις εντός της Ε.Ε σχετικά με την ενεργειακή κρίση κατά τη διάρκεια της τσεχικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2022. Σε μια συνέντευξη Τύπου, μάλιστα φορούσε ένα λευκό φούτερ που έγραφε: «Θα συγκαλέσουμε όσα ενεργειακά συμβούλια χρειάζονται».
Νταν Γιόργκενσεν (Δανία): Επίτροπος για τη διεθνή πολιτική για το κλίμα
Γιατί: Τα τελευταία δύο χρόνια ο Γιόργκενσεν βρίσκεται στο τιμόνι του δανικού υπουργείου, αρμόδιος για την αναπτυξιακή συνεργασία και την παγκόσμια πολιτική για το κλίμα. Αν και το υπόβαθρο του Jørgensen θα μπορούσε επίσης να τον κάνει να διεκδικήσει ένα χαρτοφυλάκιο για την ενέργεια και το κλίμα, η εμπειρία του ως πρώην υπουργού για το κλίμα είναι το τέλειο σκηνικό για ένα χαρτοφυλάκιο που ασχολείται με τις διεθνείς πτυχές της πολιτικής της Ε.Ε. για το κλίμα.
Χένα Βιρκούνεν (Φινλανδία): Η πρώην υπουργός Παιδείας έχει εργαστεί πάνω σε θέματα τεχνολογίας και την καινοτομία ως νομοθέτης της Ε.Ε.
Όλιβερ Βαρχελί (Ουγγαρία): Επίτροπος για την πολυγλωσσία, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό
Επίτροπος για τη γειτονία και τη διεύρυνση από το 2019, είναι αμφιλεγόμενο πρόσωπο στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό γιατί οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουγγαρίας βρίσκονται επίσης στο ναδίρ μετά τις αυτοανακηρυχθείσες «ειρηνευτικές αποστολές» του Ούγγρου ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν στο Κίεβο, τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον.
Μάικλ Μαγρκάθ(Ιρλανδία): Επίτροπος για την καινοτομία
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας ήταν υποψήφιος για να κρατήσει υπό έλεγχο τις δαπάνες των χωρών μελών της Ε.Ε ως επίτροπος προϋπολογισμού. Ήταν ένα από τα προτιμώμενα χαρτοφυλάκια του, σύμφωνα με αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά του. Όμως, από τη στιγμή που το κόμμα του ψήφισε κατά του επαναδιορισμού της Φον ντερ Λάιεν του δίνει ένα όχι τόσο σημαντικό χαρτοφυλάκιο.
Άντριους Κουμπίλιους (Λιθουανία):Επίτροπος για την ασφάλεια, την αμυντική βιομηχανία και το διάστημα
Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει δηλώσει ότι θα ήταν λογικό να δοθεί η νεοσύστατη θέση του επιτρόπου άμυνας σε κάποιον από την Κεντρική ή την Ανατολική Ευρώπη.
Ο Κουμπίλιους, ευρωβουλευτής με ειδίκευση στις εξωτερικές υποθέσεις, είναι ένας έμπειρος πολιτικός με πάνω από πέντε χρόνια εμπειρίας ως πρωθυπουργός σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Είναι ευρέως σεβαστός, έχοντας οδηγήσει σωστά τη Λιθουανία κατά την οικονομική κρίση του 2008.
Κριστόφ Χάνσεν (Λουξεμβούργο): Το ΕΛΚ ενδιαφέρεται για το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας και ο Hansen είναι κατάλληλος για τη θέση αυτή. Κατάγεται από αγροτική οικογένεια και η ξαδέλφη του, Μαρτίν, είναι υπουργός Γεωργίας του Λουξεμβούργου. Ως ευρωβουλευτής, ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων σχετικά με τους νέους κανόνες της Ε.Ε για την αποψίλωση των δασών και εργάστηκε πάνω στη χάραξη των εθνικών σχεδίων για τη γεωργική πολιτική της Ε.Ε.
Γκλεν Μικάλεφ (Μάλτα):Επίτροπος για την ισότητα, τη νεολαία και τη διασφάλιση της δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών
Θεωρείται ένας από τους πιο αδύναμους υποψηφίους, καθώς δεν έχει αναλάβει ποτέ πολιτικό αξίωμα. Υπάρχουν και άλλα μειονεκτήματα: Η Μάλτα αρνήθηκε να στείλει μια γυναίκα υποψήφια στις Βρυξέλλες για να επιτύχει τον στόχο της Φον ντερ Λάιεν για μια Επιτροπή ισορροπημένης εκπροσώπησης των φύλων και είναι επίσης η μικρότερη χώρα στο μπλοκ.
Βόπκε Χέκστρα (Κάτω Χώρες): Επίτροπος για το εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια
Σύμφωνα με πληροφορίες φάνηκε να διεκδικεί τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές θέσεις εργασίας: από τη βιομηχανική πολιτική μέχρι τον προϋπολογισμό. Ίσως χρειαστεί να αρκεστεί στο εμπόριο. Ο πρώην Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών διαθέτει διοικητικά χαρακτηριστικά, καθώς έχει εργαστεί στη McKinsey και τη Shell πριν ασχοληθεί με την πολιτική.
Πιοτρ Σεραφίν (Πολωνία): Επίτροπος για τον προϋπολογισμό
Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι για το χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού, καθώς το μπλοκ ετοιμάζεται για μια επική μάχη σχετικά με το επόμενο επταετές σχέδιο δαπανών, στο οποίο κάθε χώρα θέλει να δει τις δικές της προτεραιότητες να αντικατοπτρίζονται. Αλλά ο Σεραφέν έχει κάποια πλεονεκτήματα. Έχει πίσω του το πολιτικό βάρος του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, καθώς ήταν επί χρόνια το δεξί του χέρι. Ως πρώην προσωπάρχης του Τουσκ όταν ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σεραφέν γνωρίζει επίσης πώς να κινείται και να διαπραγματεύεται με τις διάφορες πρωτεύουσες, ένα βασικό πλεονέκτημα για να περάσει μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό από τη γραμμή.
Μαρία Λουίς Αλμπουρκέρκε (Πορτογαλία): Επίτροπος για την αλιεία
Πρώην υπουργός Οικονομικών και δημόσιος υπάλληλος καριέρας. Η αλιεία είναι μία από αυτές, αν και είναι το φαβορί ορισμένων υπαλλήλων της Επιτροπής για το χαρτοφυλάκιο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Η Λισαβόνα έχει βάλει στο μάτι ένα οικονομικό χαρτοφυλάκιο και θα μπορούσε επίσης να πάρει τον ανταγωνισμό ή την ενιαία αγορά, ειδικά αν η Αλμπουκέρκε αναφέρεται σε έναν σημαντικό εκτελεστικό αντιπρόεδρο όπως ο Ντομπρόβσκις.
Ροξάνα Μινζάτου(Ρουμανία):Επίτροπος για την απασχόληση, τα κοινωνικά δικαιώματα και τη στέγαση
Η Μινζάτου θα μπορούσε να καταλήξει στη θέση αυτή, ανταμείβοντας τη Ρουμανία για την αλλαγή από άνδρα σε γυναίκα υποψήφιο. Μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι ένα πιο επιχειρηματικό ή οικονομικό χαρτοφυλάκιο.
Σλοβενία: Επίτροπος για την υγεία
Γιατί: Ο Τομάζ Βέσελ, ο εκλεκτός της Σλοβενίας για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, απέσυρε την υποψηφιότητά του μετά από πιέσεις της Φον ντερ Λάιεν να παράσχει γυναίκες υποψήφιες. Το χαρτοφυλάκιο για τη Σλοβενία θα εξαρτηθεί από τον υποψήφιο που θα προτείνει για να τον αντικαταστήσει. Η υγεία θα μπορούσε να είναι μία από τις επιλογές, όπως και η διαχείριση κρίσεων και η ανθρωπιστική βοήθεια.
Τζέσικα Ρόσγουολ (Σουηδία): Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά
Η Στοκχόλμη επιθυμεί ένα οικονομικό χαρτοφυλάκιο και πρόκειται να ανταμειφθεί για την αποστολή μιας ικανής γυναίκας υποψηφίου στις Βρυξέλλες. Ένα μειονέκτημα για την κατάκτηση του σημαντικού χαρτοφυλακίου της εσωτερικής αγοράς θα μπορούσε να είναι η στάση της Σουηδίας έναντι της Κίνας.