Του Βασίλη Σπυρόπουλου
Οι πολιτικές ζυμώσεις συνεχίζονται στις ΗΠΑ, όπως είναι φυσικό, αν και βρισκόμαστε αρκετά μακριά από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Οι υποψηφιότητες για τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς δεν έχουν ακόμη «κλειδώσει», παρά το γεγονός ότι ως φαβορί παρουσιάζονται ο νυν Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο πρώην Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Και για τους δύο, είναι γνωστή η όλη διαδικασία και η μακρά, όπως εξελίσσεται, προεκλογική περίοδος, κατά την οποία μιλούν δημόσια μπροστά σε ψηφοφόρους τους ή ανθρώπους που ακόμη δεν έχουν καταλήξει ποιον θα ψηφίσουν, με μόνο σκοπό να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Αυτή και μόνον φτάνει για να πεισθούν ότι ψηφίζοντας τον έναν ή τον άλλο, θα ξημερώσει μια καλύτερη, γεμάτη ελπίδες, όνειρα και φιλοδοξίες, ημέρα για τους Αμερικανούς πολίτες.
Ωστόσο, ο ήχος από τα κανόνια του πολέμου, στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή, δεν έχει σιγάσει. Συνεχίζει και αυξάνει γεωμετρικά, σκορπίζοντας τον όλεθρο, τον ασυγκράτητο πόνο και την απελπισία. Ο πόλεμος στη Γάζα δεν αποτελεί, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, ένα από τα βασικά θέματα της ατζέντας των επικρατέστερων για να είναι υποψήφιοι για μια νέα θητεία στον Λευκό Οίκο. Εσωτερικά ζητήματα, όπως η οικονομία, οι εκτρώσεις και το μεταναστευτικό, «καίνε» αναμφίβολα περισσότερο την κοινή γνώμη. Παρόλα αυτά, στους κόλπους των Δημοκρατικών υπάρχει προβληματισμός για την στάση που θα κρατήσουν στις επικείμενες εκλογές οι κοινότητες των Αράβοαμερικανών και των Μουσουλμάνων Αμερικανών. Τα δημογραφικά στοιχεία, άλλωστε, λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψιν κατά την διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας κι αυτό το γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι σύμβουλοι του Αμερικανού Προέδρου.
Υποστηρικτές των Παλαιστινίων διαδηλώνουν κατά της πολιτικής Μπάιντεν
«Ανακωχή στη Γάζα τώρα»
Τα μέλη αυτών των κοινοτήτων γνωρίζουν καλά τις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το μεταναστευτικό και κυρίως όσους μπαίνουν από τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, για τους οποίους έχει δηλώσει ότι «δηλητηριάζουν το αίμα της πατρίδας μας». Για τον Μπάιντεν, όμως, έχουν διαφορετική άποψη την οποία και έδειξαν στην πράξη στις εκλογές του 2020, ψηφίζοντάς τον και εν πολλοίς δίνοντάς του το προβάδισμα που χρειαζόταν για να επικρατήσει σε πολιτείες όπου το αποτέλεσμα κρίθηκε στην «κόψη του ξυραφιού»: Μίτσιγκαν, Τζόρτζια και Αριζόνα. Συνολικά, σε αυτές τις τρεις πολιτείες, οι Άραβες και οι Μουσουλμάνοι Αμερικανοί φθάνουν σχεδόν τους 400.000, με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις να μιλούν για περίπου 200.000 ανθρώπους με δικαίωμα ψήφου. Τα κουκιά, όπως καταλαβαίνει κανείς με μια πρώτη ματιά, είναι μετρημένα και ο Μπάιντεν δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει την στήριξη αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι δεν τον πρόδωσαν πριν από τέσσερα χρόνια. Στην φετινή εκλογική αναμέτρηση, κάθε ψήφος μετράει και η αξία της είναι χρυσάφι.
Βλέποντας τον Αμερικανό πρόεδρο να τηρεί μια σκληρή, για κάποιους μάλιστα απαθή, στάση στα όσα συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή τους τελευταίους μήνες, με την διαρκώς αυξανόμενη επιθετική πολεμική τακτική των Ισραηλινών απέναντι στους Παλαιστίνιους, που έχουν εγκλωβιστεί και ζουν υπό τραγικές συνθήκες στη Γάζα, την Δυτική Όχθη και την Ράφα, οι Άραβες και Μουσουλμάνοι Αμερικανοί νιώθουν απελπισμένοι. Δεν μπορούν να βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους και ίσως συνειδητοποιούν ότι δεν τους ακούει κανείς, ούτε εκείνος τον οποίο εμπιστεύτηκαν το 2020. Η αλλαγή στάσης τους φαίνεται ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις, όπου πλέον μόλις 17% των Αράβοαμερικανών δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Τζο Μπάιντεν, από 59% το 2020. Οι απώλειες είναι τεράστιες και πολλοί θεωρούν ότι είναι ικανές να «τορπιλίσουν» τις πιθανότητες επανεκλογής του νυν Προέδρου. Την ίδια στιγμή, οι Μουσουλμάνοι Αμερικανοι οργανώνονται σε εκστρατεία «εγκατάλειψης» του Μπάιντεν (#AbandonBiden) στις κομβικές πολιτείες της Τζόρτζια, της Αριζόνα και του Μίτσιγκαν. Πολλοί από αυτούς διαδήλωσαν κατά του πολέμου στη Γάζα κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με εργαζόμενους στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες στο Μίτσιγκαν.
«Βαθιά» ρήξη εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή
Η αμετακίνητη άποψη του ενοίκου του Λευκού Οίκου απέναντι στην «γενοκτονία» στη Γάζα, όπως χαρακτηρίζουν πολλοί τον εν εξελίξει, δυστυχώς, πόλεμο σε αυτό το σημείο του πλανήτη, επηρεάζει την άποψη που έχουν οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών. Οι μισοί από όσους ψήφισαν τον Μπάιντεν το 2020 πιστεύουν ότι ο πόλεμος στη Γάζα είναι «πάρα πολύ σκληρός και απάνθρωπος», ενώ θεωρούν ότι το Ισραήλ διαπράττει «γενοκτονία» κατά των Παλαιστινίων. Η ακόμη πιο ανησυχητική ένδειξη είναι ότι πολλοί αξιωματούχοι της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς και στελέχη της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης «γυρίζουν την πλάτη» στον Αμερικανό πρόεδρο, διότι ο ίδιος συνεχίζει να υποστηρίζει το Ισραήλ, μένοντας αταλάντευτα προσηλωμένος στην συνέχιση των πολεμικών συγκρούσεων. Αν δεν υπάρξει σύντομα κατάπαυση πυρός και ανακωχή στη Γάζα, τότε το θέμα του πολέμου θα υποσκελίσει την σπουδαιότητα του θέματος των εκτρώσεων, αλλάζοντας τα δεδομένα και προξενώντας, γιατί όχι, ακόμη και αμηχανία.