Τι είναι το Dark Web και πως να μπεις?

Dark Web

Advertisement

Γράφει ο Kostas Petinaris

Το Dark Web είναι ένα μέρος του διαδικτύου που δεν είναι προσβάσιμο μέσω των παραδοσιακών μηχανών αναζήτησης όπως η Google, και απαιτεί ειδικό λογισμικό για να το επισκεφτείς. Είναι ένα υποσύνολο του Deep Web, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις ιστοσελίδες και τα δεδομένα που δεν είναι ευρετηριασμένα από τις μηχανές αναζήτησης.

Σε αντίθεση με το Surface Web, το οποίο είναι το κοινό διαδίκτυο που χρησιμοποιούμε καθημερινά, το Dark Web φιλοξενεί ιστοσελίδες και υπηρεσίες που παραμένουν ανώνυμες και κρυπτογραφημένες, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα εργαλεία και πρωτόκολλα για την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών.

Το Dark Web διακρίνεται για την ανωνυμία και την κρυπτογράφηση που παρέχει στους χρήστες του.

Χαρακτηριστικά του Dark Web:

 1. Ανώνυμη πρόσβαση: Χρησιμοποιεί τεχνολογίες που κρύβουν την ταυτότητα των χρηστών και των ιστοσελίδων.
 2. Ειδικό λογισμικό: Για να μπεις χρειάζεσαι λογισμικό όπως το Tor Browser.
 3. Κρυπτογραφημένες διευθύνσεις: Οι ιστοσελίδες έχουν διευθύνσεις που τελειώνουν σε “.onion” και δεν είναι προσβάσιμες μέσω των παραδοσιακών φυλλομετρητών.

Πως να μπεις στο Dark Web:

 1. Κατέβασε και εγκατάστησε το Tor Browser:
  • Μπορείς να το βρεις στην επίσημη ιστοσελίδα του Tor Project (torproject.org).
  • Ακολουθήσε τις οδηγίες εγκατάστασης για το λειτουργικό σου σύστημα.
 2. Εκκίνηση του Tor Browser:
  • Μετά την εγκατάσταση, άνοιξε το Tor Browser.
  • Θα δεις μια επιλογή για να συνδεθείς στο δίκτυο Tor. Κάνε κλικ στην επιλογή “Connect”.
 3. Περιήγηση:
  • Μόλις συνδεθείς, μπορείς να εισάγεις διευθύνσεις “.onion” στη γραμμή διευθύνσεων του Tor Browser για να επισκεφτείς τις αντίστοιχες ιστοσελίδες.
  • Υπάρχουν ειδικές μηχανές αναζήτησης για το Dark Web, όπως το DuckDuckGo (μέσω του Tor Browser) και το Ahmia.

Προσοχή:

 • Νομιμότητα: Το Dark Web χρησιμοποιείται και για νόμιμους σκοπούς, όπως την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ανωνυμία, αλλά και για παράνομες δραστηριότητες. Η εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες μπορεί να έχει σοβαρές νομικές συνέπειες.
 • Ασφάλεια: Το Dark Web περιέχει πολλούς κινδύνους, όπως κακόβουλο λογισμικό και απάτες. Να είσαι πολύ προσεκτικός με τις πληροφορίες που μοιράζεσαι και τις σελίδες που επισκέπτεσαι. Επειδή υπάρχει ελάχιστη χρήση SSL certificates δεν θα μπορείς να διακρίνεις αν μια ιστοσελίδα είναι έγκυρη ή όχι.
 • Προστασία της ιδιωτικότητας: Παρόλο που το Tor παρέχει ανωνυμία, δεν είναι απόλυτα ασφαλές. Συνδυάσέ το με άλλα μέτρα προστασίας, όπως τη χρήση ενός VPN. Μην αποκαλύπτεις καμιά προσωπική σου πληροφορία.
 • Επιπλέον: Να είσαι προσεκτικός κατά την περιήγηση. Ακόμη και αν το dark web προωθείται ως με εξαιρετική ιδιωτικότητα και ασφάλεια, υπάρχουν πλήθος κινδύνων. Απάτες, malware, phising sites. Προσοχή σε onion URLs, που πολλά μπορεί να είναι ψεύτικα. Απέφυγε να κάνεις click σε άγνωστα links. Το παράνομο περιεχόμενο είναι απλά ένα κλίκ μακριά. Μην κάνεις τίποτα που δεν θα έκανες στη πραγματική ζωή. Οι αρχές παρακολουθούν κάθε σου κίνηση.

 

Το Dark Web είναι ένα πολύπλοκο και αμφιλεγόμενο μέρος του διαδικτύου, που απαιτεί προσοχή και πλήρη κατανόηση των κινδύνων που ενέχει. Με αυτές τις πληροφορίες, μπορείς να ξεκινήσεις να το εξερευνάς με μεγαλύτερη ασφάλεια και ενημέρωση.

Το nofakenews.gr δεν το προτείνει σε καμιά περίπτωση, ενώ μπορείς να βρεθείς μπλεγμένος από το πουθενά.

Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη.

 

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement