Αφρικανική σκόνη: Νέο κύμα προ των πυλών – Πόσο θα κρατήσει το φαινόμενο;

afrikaniki skoni

Advertisement

Από μέτρια έως ανθυγιεινά για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού κυμάνθηκαν, τις τελευταίες μέρες, τα επίπεδα των σωματιδίων στη Θεσσαλονίκη, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στους περιφερειακούς σταθμούς, λόγω του κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και υγρασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόδρομο Ζάνη.

«Η διαβάθμιση έχει να κάνει με το αν ο δείκτης είναι καλός, μέτριος, ανθυγιεινός για ευαίσθητες ομάδες, πολύ ανθυγιεινός και επικίνδυνος. Εμείς είμαστε σε μέτρια κατάσταση και χθες και σήμερα. Σε κάποιους σταθμούς ο δείκτης έφτασε να είναι ανθυγιεινός για ευαίσθητες ομάδες, άτομα μεγάλης ηλικίας και άτομα που πάσχουν από χρόνιες πνευμονολογικές ασθένειες, άσθμα κ.λπ.» εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής.

Ταυτοχρόνως υπογράμμισε πως «από την εμφάνιση του φαινομένου της αφρικανικής σκόνης τα σωματίδια έφτασαν σε κάποιους σταθμούς να είναι στο όριο του ανθυγιεινού για ευαίσθητες ομάδες. Αυτό συνέβη και στο κέντρο της πόλης και στους περιφερειακούς σταθμούς αλλά γενικά κυμάνθηκε σε μέτρια μέχρι ανθυγιεινά επίπεδα για ευαίσθητες ομάδες αυτές τις μέρες».

«Τέτοια επεισόδια μπορεί να έχουμε δέκα τον χρόνο» σημείωσε και διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που δεν σχετίζεται με την ανθρωπογενή δραστηριότητα. «Ανησυχητικό δεν θα έλεγα ότι είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συνέβαινε πάντα και συμβαίνει. Και πολλές φορές κοιτάμε πώς θα αλλάξει αυτό το φαινόμενο της αλλαγής της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας στη μελλοντική κλιματική αλλαγή, αλλά και εκεί δεν έχουμε μια σαφή εικόνα για επίδραση στην περιοχή μας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα δήλωσε ότι το πεδίο της σχετικής έρευνας είναι ακόμη ενεργό.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement