Παναγιωτόπουλος: Να τηρηθεί το πνεύμα της Συνθήκης Σένγκεν και του Ευρ. Συμφώνου για Μετανάστευση

panagiotopoulos 3293292

Advertisement

Την ανάγκη να τηρηθεί το πνεύμα της Συνθήκης Σένγκεν και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Διάσκεψη της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία πραγματοποιείται σήμερα στην γερμανική πρωτεύουσα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος στο περιθώριο της Συνόδου συναντήθηκε ήδη με τον αρμόδιο Γερμανό υφυπουργό Εσωτερικών Μπερντ Κρέσε, έκανε λόγο για συζήτηση σε «καλό κλίμα αμοιβαίας κατανόησης» και σημείωσε ότι δεν περιμένει αιφνιδιασμούς.

«Πρέπει οπωσδήποτε να τηρηθεί το πνεύμα της Συνθήκης Σένγκεν και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε δρόμους που παραπέμπουν σε μονομερείς ενέργειες και να μην τεθεί σε κίνδυνο, όχι μόνο το πνεύμα της Σένγκεν και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου, αλλά και το ίδιο το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον κ. Κρέσε, διαβεβαίωσε ότι «οι θέσεις μας έγιναν κατανοητές και η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα αμοιβαίας κατανόησης».

«Δεν περιμένουμε αιφνιδιασμούς, αλλά σε αυτή την συγκυρία που είναι κρίσιμη για το μέλλον, όχι μόνο της διαχείρισης του μεταναστευτικού στην Ευρώπη, αλλά για το ίδιο το πνεύμα αλληλεγγύης πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η ΕΕ, έχει σημασία για τη χώρα μας, η οποία δέχθηκε πολλή πίεση και ανέλαβε μεγαλύτερο βάρος από όσο της αναλογούσε, να είναι πολύ σαφής στη διατύπωση των θέσεών της», συνέχισε ο υπουργός Μετανάστευσης, ο οποίος θα συναντηθεί ακόμη με τους ομολόγους του της Βρετανίας και της Πολωνίας

Σε ερώτηση που δέχθηκε αναφορικά με τους ελέγχους που επέβαλε από χθες η Γερμανία στα χερσαία σύνορά της, ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι πρόκειται για ελέγχους και όχι για κλείσιμο συνόρων και υπενθύμισε ότι οι έλεγχοι μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ υπήρχαν ήδη σε ισχύ. «Καλό να έχουμε επίγνωση της κατάστασης στις πραγματικές της διαστάσεις, να μην βιαζόμαστε να δραματοποιήσουμε καταστάσεις και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Άλλωστε το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο, προσέθεσε, τελεί υπό την έγκριση των κρατών-μελών και εκφράζει ακριβώς αυτό το πνεύμα της αλληλεγγύης πάνω σε ένα σύνθετο πρόβλημα που επηρεάζει όλες τις χώρες και το οποίο εμείς έχουμε διαχειριστεί με πολύ πιο δραματικούς όρους, καθώς η Ελλάδα είναι και επιφορτισμένη με την διαφύλαξη του απαραβίαστου των εξωτερικών συνόρων, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement