Για τη συνομιλία που είχε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg στο περιθώριο της παρουσίας του στις εργασίες της 29ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP29), στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «φιλική συνομιλία» προσθέτοντας ότι «η ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι πυλώνας σταθερότητας στη Μεσόγειο»
«Συνεργαζόμαστε στενά με τις ΗΠΑ και περιμένω αυτή η συνεργασία να συνειχστεί» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.
Όσον αφορά, δε, την στάση της Ευρώπης απέναντι στην νέα αμερικανική ηγεσία ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί για την στρατηγική της αυτονομία ώστε η οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική».
Ο πρωθυπουργός τόνισε. ακόμα, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι αλλαγές στην ενεργειακή μετάβαση και ζήτησε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης από την ΕΕ.
Όσον αφορά τις προσδοκίες του από τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το κλίμα είπε «ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει, ελπίζω ότι δεν θα δούμε τις ΗΠΑ να φεύγει από τη συμφωνία του Παρισιού».
Τι θα πει ο πρωθυπουργός στην ολομέλεια της Διάσκεψης
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Διάσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να «χτυπήσει» ένα ακόμα καμπανάκι για την Ευρώπη, λέγοντας ότι θα πρέπει αφενός να συνεχίσει να ηγείται της πράσινης μετάβασης, όμως θα τονίσει ότι αυτό πρέπει να γίνει με… μέτρο και άρα με τρόπο βιώσιμο, τόσο σε ό,τι αφορά την κοινωνία, όσο και την βιομηχανία. Επίσης, με το βλέμμα στα ενεργειακά, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει, επικαλούμενος και την έκθεση Ντράγκι που συζητείται έντονα στους ευρωπαϊκούς κόλπους, ότι πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν περισσότερες διασυνδέσεις, ώστε να μειωθούν οι στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Στο ίδιο ενεργειακό περιβάλλον, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συνομιλήσει με τον Βούλγαρο πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ σε εκδήλωση για τον Κάθετο Διάδρομο Ενέργειας (Vertical Coridor), εγχείρημα που τοποθετεί την Ελλάδα σε κομβική θέση για την ενεργειακή ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων, μέχρι και την Ουκρανία.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα δει ηγέτες χωρών της Κεντρικής Ασίας, αλλά και τον οικοδεσπότη της Διάσκεψης, πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Στη συνάντηση θα γίνει συνολική επισκόπηση των διμερών σχέσεων με έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και στον ρόλο της Ελλάδας ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης λόγω της θέσης της και των υποδομών που αναπτύσσει.
Στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνεται και η από κοινού παρουσία του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες) σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου για την έγκαιρη προειδοποίηση έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων, μιλώντας για την Ελλάδα ως επιτυχημένο παράδειγμα πρόληψης και ετοιμότητας σε ακραία καιρικά φαινόμενα.