Ρένα Δούρου στο NFN: “Αυτοί που μας στοχοποίησαν εργαλειοποίησαν τον ανθρώπινο πόνο και χρεοκόπησαν την Περιφερεια Αττικής”

rena2023 2

Advertisement

Συνέντευξη στον Γιάννη Βασιλακόπουλο

συγγραφεας

Συνέντευξή της Ρένας Δούρου, Υποψήφιας Βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικού Τομέα της Αθήνας στο Nofakenews.gr

«Εγώ δεν κάνω πολιτική πάνω σε νεκρούς συνανθρώπους μου και στον ανθρώπινο πόνο. Τώρα είναι στιγμές θρήνου για όλους μας», ήταν η από τηλεφώνου απάντηση της Ρένας Δούρου όταν την κάλεσα να κάνει ένα σχόλιο για την Εθνική τραγωδία των Τεμπών, μια και η συνέντευξη που παραχώρησε στο NFN δόθηκε μια μέρα πριν το ταξίδι στο θάνατο, για άγνωστο ακόμη, ως σήμερα κάπου, 60 ώρες μετά, αριθμό συνανθρώπων μας.  Είχε δε προγραμματισθεί να δημοσιευθεί, το μοιραίο πρωινό της 1ης του Μάρτη, αλλά με κοινή μας απόφαση, της Ρένας Δούρου και του NFN η δημοσίευση μετατέθηκε. Η αντίδραση ωστόσο της κ. Δούρου όταν κλήθηκε να προσθέσει ένα σχόλιο της για το τραγικό συμβάν ενίσχυσε την ουσία του προλογικού κειμένου που ακολουθεί.

Ας μου επιτραπεί, αντί προλόγου μια προσωπική οφειλόμενη κατάθεση, σύντομη αλλά εκ βαθέων, που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τα συνήθη προλογικά στερεότυπα των συνεντεύξεων. Όσο κι αν φαίνεται, εκ πρώτης όψεως αντιδημοσιογραφικό, αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω ποια είναι η προστιθέμενη αξία της Ρένας Δούρου, ως πολιτικού και ως ακούραστα μαχόμενης γυναίκας, κάτι που εν πολλοίς εξηγεί και το γιατί η συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στο No Fake News  είναι σημαντική, τόσο για το μέσο, όσο και για τη συγκυρία. Η Ρένα Δούρου, λοιπόν αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς ανθρώπους που γνώρισα στο πολιτικό ‘’πάνθεον’’ στις τρεις δεκαετίες που καταγίνομαι στο δημοσιογραφικό σινάφι. Και δόξα τω Θεώ έχω γνωρίσει τους περισσότερους εν ενεργεία ή και εν αποστρατεία πια πολιτικούς παράγοντες αυτού του τόπου. Η ευαισθησία της δεν είναι θεωρητικό σχήμα που επιστρατεύεται για χάρη ενός πολιτικού προφίλ. Αποδεικνύεται έμπρακτα και χωρίς φαμφάρες, είναι καθημερινότητα, είναι στάση ζωής. Η μάχη με τα προβλήματα και δίπλα σε κάθε πολίτη ξεχωριστά  είναι θαρρείς στοιχείο αναπόσπαστο του χαρακτήρα της και η βουτιά στα δύσκολα, η σύγκρουση με τα κακώς κείμενα και η ανάληψη της ευθύνης, στοιχεία που δεν τη φοβίζουν. Βρίσκεται ξανά στη μάχη των προσεχών βουλευτικών εκλογών κουβαλώντας στην πλάτη της τη δύσκολη εμπειρία, που ξεκίνησε με το θρίαμβο του 2014 κι επισκιάσθηκε από την τραγωδία στο Μάτι. Η Ρένα Δούρου κοιτάζει σήμερα στα μάτια, βιαστικούς κριτές, εκ του ασφαλούς επικριτές και καθ’ έξην υβριστές και μετριέται με τη συγκυρία με πήχη – ξανά  – τη λαϊκή βούληση. 

   Κυρία Δούρου επιστρέφετε στην κεντρική πολιτική σκηνή με την υποψηφιότητα σας στο Δυτικό τομέα της Αττικής. Εκτός από την επαφή σας με τους πολίτες αισθάνεστε ότι χρωστάτε και κάποιες απαντήσεις σε κάποιους που σας κατέστησαν κεντρικό πρόσωπο στο στόχαστρο μετά το 2019;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια Αττικής, ο αγώνας μας ως μείζων Αντιπολίτευση απέναντι στην κακοδιοίκηση του κ. Πατούλη που το μόνο δικό του έργο είναι ότι έχει οδηγήσει την σημαντικότερη Περιφέρεια της χώρας σε χρεοκοπία, δεν είναι εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής. Είναι ισότιμο κομμάτι του κοινού αγώνα για να πάει μπροστά ο τόπος με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Άλλωστε οι τοπικές αρχές, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι είναι αυτοί που καλούνται να υλοποιήσουν τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης, γιατί, πέραν των άλλων, βρίσκονται κοντύτερα στις τοπικές κοινωνίες. Από την άποψη αυτή, θεωρώ ότι υπάρχει μια συνέχεια επαφής, επικοινωνίας και δράσεων με τους πολίτες, αλλάζει μόνο η θέση ευθύνης. Από το 2014 που παραιτήθηκα από βουλεύτρια για να δώσω τη μάχη της Περιφέρειας Αττικής, μετά, από τη θέση της Περιφερειάρχη και τώρα ξανά ως υποψήφια στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, ο αγώνας ήταν και παραμένει κοινός. Στο πλευρό εκείνων που δεν έχουν φωνή, των απαρατήρητων που όμως συνθλίβονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Για αυτό και ειδικά σήμερα αυτό που επείγει, που είναι πάνω από όλα, είναι η ανάγκη να κλείσει ο τόπος το καταστροφικό κεφάλαιο “Μητσοτάκης” και να βγούμε στο ξέφωτο με δημοκρατία και δικαιοσύνη. Αυτό είναι το κρίσιμο ζητούμενο σήμερα. Οι απαντήσεις που δίνω είναι η συλλογική δουλειά για να κάνουμε πράξη το τέλος του καθεστώτος Μητσοτάκη που έχει φτωχοποιήσει την κοινωνία και κάθε μέρα παραμονής του στην εξουσία υπονομεύει το μέλλον των παιδιών μας.

φωτό διαδήλωση καλλιτεχνών 2 1

      Είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι προσπάθειες και τα βήματα που κάνατε ως περιφερειάρχης Αττικής επισκιάσθηκαν από το τραγικό συμβάν στο Μάτι. Με βάση την παγιωμένη πια εμπειρία σας κρίνετε ότι οι τότε δριμείς κατήγοροι σας έκαναν κάτι ουσιαστικό από τις θέσεις ευθύνης που βρέθηκαν για να αναχαιτίσουν έστω, αν όχι για να διορθώσουν τα χρόνια κακώς κείμενα που εν πολλοίς, προκάλεσαν , είτε ως αιτίες, είτε ως αφορμές την τραγωδία;

Εκείνο που επιχειρήθηκε από την τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση και νυν κυβέρνηση, ήταν η εργαλειοποίηση της εθνικής τραγωδίας προκειμένου να αποσιωπηθεί, να συγκαλυφθεί το τεράστιο και πολυσχιδές που έκανε η Διοίκησή μας, η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής. Πολλά πράγματα έγιναν για πρώτη φορά σε Περιφέρεια της χώρας, όπως η Χάρτα Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων Πολιτών και Κατοίκων της Αττικής κατά τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ένα έργο που ξεκινά από τα έργα υποδομής, τα αντιπλημμυρικά του μισού δις, τη στήριξη όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ με αγορά σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας, την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου και φθάνει στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, δομές για την προστασία και τη στήριξη των γυναικών, αθλητικές εγκαταστάσεις, παρεμβάσεις στον πολιτισμό, είτε με την επαναλειτουργία του αρχαίου θεάτρου του Θορικού είτε με τη διοργάνωση Φεστιβάλ κινηματογράφου προσβάσιμο σε όλους και όλες. Και σήμερα ειδικά για την Πολιτική Προστασία το ανύπαρκτο έργο και η πλήρης αδιαφορία της σημερινής κυβέρνησης για το θέμα, τα λένε όλα. Η χρήση των sms για να απαλλαγεί κάθε ευθύνης της σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, το γεγονός ότι έχει ιδρύσει υπουργείο υπό τον πομπώδη τίτλο “Υπουργείο Κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας” με ανύπαρκτο υπουργό, το γεγονός ότι έκοψε βίαια το νήμα της σοβαρής νομοθετικής δουλειάς που είχε κάνει στο θέμα αυτό η κυβέρνηση Τσίπρα, το γεγονός ότι πέταξε στα σκουπίδια το πόρισμα του κορυφαίου καθηγητή Γ. Γκολντάμερ, το γεγονός ότι σήμερα το κράτος για τα της Πολιτικής Προστασίας λειτουργεί με τον γνωστό για τις διαπιστωμένες δυσλειτουργίες του, νόμο του… 2003, το γεγονός ότι ο νυν πθ τον Σεπτέμβριο του 2019 από το βήμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ανακάλυψε ότι για την τραγωδία έφταιγε η κλιματική κρίση και όχι ο Τσίπρας ή η Δούρου όπως έλεγε προεκλογικά, το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση ανέστειλε… δικό της νόμο για την Πολιτική Προστασία τον Μάρτη του 2020 με πρόσχημα την πανδημία, το γεγονός ότι επιμένει να αρνείται τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύγχρονη και αποτελεσματική Πολιτική Προστασία, όλα αυτά ένα δείχνουν. Ότι ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν ενδιαφέρονται για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα που τείνουν να γίνουν καθημερινότητα. Ότι εργαλειοποίησαν την εθνική τραγωδία, προχώρησαν με τα φιλικά ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε δολοφονία χαρακτήρα, μόνο και μόνο για να ανέβουν στην εξουσία. Δεν είναι απλά τραγικό. Αλλά αποκαλυπτικό των πραγματικών προθέσεών τους. Και εξηγεί γιατί οι πολίτες σύντομα θα βάλουν τέλος σε αυτή τη φαύλη εξουσία όποτε κι αν στήσει τις κάλπες ο κ. Μητσοτάκης.

    Μητσοτάκης ή δημοκρατία το δίλημμα της κάλπης

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανακάμπτει ως εν δυνάμει κυβερνώσα δύναμη με την πείρα, όμως, μιας πλήρους τετραετούς κυβερνητικής θητείας από το 2015 ως το 2019. Ποια λάθη πρέπει να αποφύγει, ή καλύτερα τι εντοπίζετε εσείς ότι δεν πρέπει να επαναλάβει ώστε η κυβερνητική του πρόταση να είναι περισσότερο βιώσιμη και πλέον να δούμε εκτός μνημονίων και σκληρής  επιτήρησης το δικό του, ατόφιο πρόγραμμα να μπαίνει σε εφαρμογή;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το μοναδικό ελληνικό κόμμα που άσκησε κυβερνητική εξουσία κι έκανε δημόσια την αυτοκριτική του με το εμπεριστατωμένο κείμενο των συντρόφων Δραγασάκη, Δρίτσα, Μπαλτά στις αρχές του 2020. Λεπτομερώς και αναλυτικά κάναμε τον απολογισμό του κυβερνητικού μας έργου, καταγράψαμε τα σωστά και τα λάθη. Χωρίς εξωραϊσμούς. Έχουμε πλέον αυτήν την κυβερνητική μας εμπειρία την περίοδο των σκληρών μνημονιακών ετών. Οι πολίτες γνωρίζουν ποια κυβέρνηση έβγαλε τον τόπο από την δημοσιονομική εποπτεία και παρέδωσε την εξουσία με ρυθμισμένο το χρέος,  με 37 δις, και όχι καμμένη γη, όπως οι επαγγελματίες της εξουσίας στα δημόσια ταμεία. 37 δις, ένα “μαξιλάρι” που αποδείχθηκε η καλύτερη άμυνα της χώρας απέναντι στον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Αλλά και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση δείξαμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Σε αντίθεση με τη ΝΔ που υπερπλειοδοτούσε σε κραυγές εθνικισμού, ψεύδους, λαϊκισμού και χυδαιότητας, εμείς επιλέξαμε να είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες. Βάζοντας πλάτη στην πανδημία, προτείνοντας μέχρι και κοινό υπουργό Υγείας, καταθέτοντας προτάσεις για την οικονομία για να μείνει η κοινωνία όρθια στα δύσκολα. Όλες απορρίφθηκαν από την ιδεοληπτική κυβέρνηση Μητσοτάκη. Που η μόνη της σταθερή, δεν είναι το καλό του τόπου, αλλά εκείνο των λίγων και ισχυρών συμφερόντων  που την στηρίζουν. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πλέον εγκαίρως καταθέσει τις προγραμματικές του προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για την εργασία, για τη στέγη, για τις εργαζόμενες μητέρες, για το ΕΣΥ, για τη δημόσια παιδεία. Για την προστασία της Δημοκρατίας. Για Δικαιοσύνη παντού! Και ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει την πορεία προς τον λαό, από το Περιστέρι ως τη Θεσσαλονίκη στην οποία οι πολίτες δίνουν μαζικό και μαχητικό παρών. Απαντώντας στα τέσσερα χαμένα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Απαντώντας καθαρά στο δίλημμα “Μητσοτάκης ή Δημοκρατία”. Μαζί με τους πολίτες δίνουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στον τόπο.

Όλες οι  δημοκρατικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους για να έχουμε κυβέρνηση νικητών, όχι για ένα κόμμα αλλά για την πατρίδα

  Κυρία Δούρου, κυβέρνηση νικητών με προοδευτικό πρόσημο από την κάλπη της Απλής Αναλογικής, ή οπωσδήποτε αυτοδυναμία; Κι αν διαλέξετε την πρώτη επιλογή, με ποιους και υπό ποιες προϋποθέσει

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εξηγήσει γιατί ο τόπος χρειάζεται από τις πρώτες κάλπες, της απλής αναλογικής, μια δημοκρατική, προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα αναλάβει το δύσκολο έργο να βγάλει τη χώρα από το τούνελ της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ανόρθωση του τόπου, μετά από τη λαίλαπα των ταξικών πολιτικών της νεοδεξιάς, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει θέσει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις προς των ευθυνών τους για να έχουμε κυβέρνηση νικητών, όχι για ένα κόμμα αλλά για την πατρίδα.  Διακυβεύεται το μέλλον των νέων μας. Επιβάλλεται πανστρατιά, πέρα από κομματικά στεγανά, για να απαλλαγούμε από την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Για την Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη. 

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement