Μισό αιώνα “έκλεισε” το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κουίνς Κόλετζ της Νέας Υόρκης

queens college neoellinikes spoudes 50 xronia

Advertisement

Εν μέσω κλίματος αισιοδοξίας και μηνυμάτων στήριξης από τους παρευρισκόμενους, το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κουίνς Κόλετζ γιόρτασε την 50ή επέτειο από την ίδρυσή του με την προγραμματισμένη δεξίωση που έλαβε χώρα την Παρασκευή (10-05-2024), σε αίθουσα εκδηλώσεων του πολυχώρου Terrace on the Park.

O βραβευμένος δημοσιογράφος και μέλος του Συμβουλίου Συμβούλων του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Ιωάννης Μεταξάς, ανέλαβε καθήκοντα συντονιστή του προγράμματος.

Μίλησε με συγκίνηση για τον εκλιπόντα πατέρα του, Τάκη Μεταξά, που υπηρέτησε στο Συμβούλιο τα πρώτα χρόνια και ήταν στενός φίλος του καθηγητή Χάρη Ι. Ψωμιάδη, ιδρυτή και διευθυντή (από το 1974 έως το 2004) του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. «Και οι δύο πίστευαν στη σημασία του Ελληνισμού και εργάστηκαν μαζί τόσο σκληρά για να τον διατηρήσουν», είπε ο κ. Μεταξάς. «Ξέρω ότι ο Χάρης και ο πατέρας μου μας χαμογελούν απόψε».

Ο διευθυντής του Κέντρου, Δρ Γεράσιμος Κατσάν, απηύθυνε χαιρετισμό ευχαριστώντας τους αποφοίτους, τους φίλους και τους υποστηρικτές που ήταν παρόντες και όλους όσοι μοιράστηκαν τους χαιρετισμούς και τις ευχές τους για την επέτειο των 50 χρόνων.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε την αταλάντευτη υποστήριξη της κοινότητας για να διασφαλίσουμε ότι η επόμενη γενιά νεαρών επιστημόνων θα μπορέσει επίσης να ερευνήσει, να βιώσει και να ωφεληθεί από τη μελέτη της νεοελληνικής γλώσσας και κουλτούρας» είπε ο Κατσάν.
Στη συνέχεια προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος είναι απόφοιτος του Κουίνς Κόλετζ, τονίζοντας πως το Κέντρο «είναι βαθιά στην καρδιά του».

«Αυτό είναι το μέρος όπου ξεκίνησα την ακαδημαϊκή μου πορεία, το μέρος που έχω τόσες πολλές ζωντανές αναμνήσεις από ένα παράδειγμα αριστείας και ποιοτικής εκπαίδευσης», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Αμερικανίδα βουλευτής, Γκρέις Μενγκ (Grace Meng), που εκπροσωπεί την 6η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, όπως επίσης και η αναπληρώτρια πρύτανης του Κουίνς Κόλετζ, Μαρία ΝτεΛογκόρια, που μετέφερε την εκτίμηση του πρύτανη, Τζον Γου, που δεν κατέστη δυνατόν να παραβρεθεί.

Το πρόγραμμα έκλεισε με τις ομιλίες του Κώστα Βαγγελάτου και του Φίλιπ Κρίστοφερ, οι οποίοι ευχαρίστησαν άπαντες για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement