Παθολόγος Νίκος Καλλιακμάνης στο NFN: “Καλά κάνουν οι αρχές και επαγρυπνούν για στρεπτόκοκκο και ιλαρά”

ιλαρά

Advertisement

Του Κώστα Παππά

Η έξαρση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου και  ιλαράς θέτουν σε εγρήγορση τις αρχές και στην Ελλάδα. Μάλιστα ο χθεσινός  θάνατος ενός 28χρονου στη Λάρισα  από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, που ήρθε να προστεθεί σε αυτόν του 9χρόνου κοριτσιού από την Ορεστιάδα, το οποίο κατέληξε από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, είναι περιστατικά που σοκάρουν. Το τελευταίο διάστημα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας υπάρχει έξαρση των περιστατικών διεισδυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α (Invasive Group A Streptococcus, iGAS) σε παιδιά και ενήλικες. Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας και για την ιλαρά, καθώς παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων και αυτού του ιού. Συγκεκριμένα, στην Κρήτη έχουν επιβεβαιωθεί τέσσερα κρούσματα ιλαράς και ένα στη Βόρεια Ελλάδα και αφορούν ενήλικες, που σύμφωνα με τις πληροφορίες είχαν ταξιδέψει σε Ρωσία και Ρουμανία.

Το nofakenews επικοινώνησε με τον γνωστό παθολόγο κύριο Νικόλαο Καλλιακμάνη, Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Παλαιού Φαλήρου,  ο οποίος μας μίλησε για τις  περιπτώσεις αύξησης αυτών των κρουσμάτων και έκανε ειδική αναφορά  στις περιπτώσεις που ο στρεπτόκοκκος και η ιλαρά μπορεί να γίνουν απειλητικές για την  ζωή. Ο κ. Καλλιακμάνης  τόνισε οτι “πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση και για το στρεπτόκοκκο και για την ιλαρά και πολύ καλά κάνουν οι αρχές που έχουν τεθεί σε αυτή την επαγρύπνηση”

Σακχαρώδης διαβήτης: Επιπλοκές και Πρόληψη, Αρθρογραφία, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Εξηγώντας μας κάποια πράγματα για τον στρεπτόκοκκο κια την νόσηση  από αυτόν σε παιδιά και ενήλικες ο γνωστός παθολόγος ανάφερε τα εξής: ” Ναι όντως υπάρχουν κάποια κρούσματα τις τελευταίες ημέρες που προβληματίζουν. Θα προσέθετα στα όσα είπατε και το μικρό παιδί που χάθηκε στη Μακεδονία από συγκυτιακό ιό και στρεπτόκοκκο. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε πνευμονίες με βρογχιολίτιδα . Αυτή η εντόπιση που εμφανίζεται σαν πνευμονία τη βλέπουμε συχνά στα μικρά παιδιά”. Ο κ Καλλιακμάνης αφού τόνισε πως  στρεπτόκοκκος έχει πάρα πολλά είδη έκανε ειδική αναφορά στην   ομάδα Α που είναι και ο επικίνδυνος  πυογόνος στρεπτόκοκκος. “Αυτός ο στρεπτόκοκκος χαρακτηρίζεται από τη μολυσματικότητά του, καθώς και από την έντασή του όταν προσβάλλει τον οργανισμό. Ο στρεπτόκοκκος είναι συχνός στην σχολική ηλικία και κατά κάποιο τρόπο ζει μέσα στον οργανισμό σε μια μορφή , όταν όμως με κάποιες συνθήκες όπως το κρυολόγημα και η επίδραση του κρύου αποδυναμώνει τον οργανισμό εμφανίζεται.  Προκαλεί πλειάδα νοσημάτων όμως η φαρρυγγοαμυγδαλίτιδα με υψηλό πυρετό, προκαλεί την οστρακιά ένα νόσημα που είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, που αν μείνει χωρίς διάγνωση και θεραπεία προκαλεί βλάβη των νεφρών και πρόβλημα στην καρδιά υπό τη μορφή του ρευματικού πυρετού” εξήγησε ο γιατρός κια πρόσθεσε: “Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί κια το μολυσματικό κερί που είναι μια δερματική πάθηση. είναι μικρόβιο λοιπόν μεγάλης αντοχής κια ακόμα και στα αντικείμενα που χρησιμοποιεί ο άρρωστος θα πρέπει να προχωράμε σε αποστείρωση. Σπάνια προκαλεί μια διεισδυτική νόσο με “αποικίες” που σχηματίζει στον οργανισμό και αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να καταλήξει και σε θάνατο”.

Τα συμπτώματα και το “καμπανάκι” για τον στρεπτόκοκκο

ο γιατρός αναφερόμενος στα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου τόνισε: “Εκδηλώνεται με βήχα , πυρετό και φταρνίσματα. Δεν υπάρχει εμβόλιο  για τη νόσο και θα πρέπει να μιλάμε για προληπτικά και συντηρητικά μέσα αντιμετώπισης. μετά τη λήψη αντιβιοτικού πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον ένα 24ωρο την εξέλιξη. Γενικότερα όμως αν οι γονείς βλέπουν ένα πυρετό να μην πέφτει, μια δυσκαταποσία και έντονο βήχα  θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους για άμεση βοήθεια”.

Τι είναι η ιλαρά

Ο κ. Καλλιακμάνης μιλώντας για την ιλαρά εξήγησε: “Και τα περιστατικά ιλαράς θα πρέπει να μας απασχολούν, γιατί είναι ένα νόσημα που μπορεί να έχει τελείως διαφορετικό αίτιο , γιατί η ιλαρά είναι ένας ιός που προσβάλλει τον άνθρωπο και προκαλείται από τους  παραμιξοϊόυς. Είναι  μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού με  εμφάνιση ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα και με επιπλοκές που πρέπει να αξιολογούνται όπως οι διάρροιες,  μέση ωτίτιδα, πνευμονία και μερικές φορές αυτό το εξάνθημα συνοδεύεται από κνησμό. Λιγότερο συχνές επιπλοκές είναι επιληψία, τύφλωση καθώς και φλεγμονή του εγκεφάλου. Δε χρειάζεται σίγουρα πανικός, αλλά μια σωστή αντιμετώπιση και εκτίμηση από τον θεράποντα ιατρό. Στις περιπτώσεις των ενηλίκων όμως χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή , γιατί οι επιπλοκές είναι περισσότερες λόγω της μη σωστής ανοσοποιητικής κατάστασης του ανθρώπου που μπορεί να μην έχει έρθει σε επαφή με τον ιό σε μικρότερη ηλικία. Εκεί λοιπόν χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή”.

 

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement