Αλλεργία στα φιστίκια: Πειραματική θεραπεία ίσως προλαμβάνει θανατηφόρες αντιδράσεις

pexels photo 209345 1024x678 1

Advertisement

Ενας αναστολέας που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Νοτρ Νταμ, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ απέτρεψε εν δυνάμει θανατηφόρες αλλεργικές αντιδράσεις ποντικιών στα φιστίκια, σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

Ελλειψη θεραπειών
Τα φιστίκια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή, ακόμη και θανατηφόρα, αλλεργική αντίδραση σε ποσοστό που εκτιμάται στο 1,1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η πιο κοινή «θεραπεία» για την αλλεργία στα φιστίκια είναι η πλήρης αποφυγή της κατανάλωσής τους, καθώς όμως φιστίκια ή ίχνη τους μπορεί να «κρύβονται» σε πολλά τρόφιμα υπάρχει υψηλός κίνδυνος τυχαίας έκθεσης σε αυτά. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν θεραπείες που να αποτρέπουν την εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων.

Προληπτική δράση
«Η προσέγγισή μας είναι μοναδική επειδή ο αναστολέας που αναπτύξαμε ξεκινά να δρα προτού το αλλεργιογόνο πυροδοτήσει την αλλεργική αντίδραση» εξήγησε o Mπάσαρ Μπιλγκιζέρ, καθηγητής Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ στην Ιντιάνα και προσέθεσε: «Η συνεργασία μας με τον δρα Μαρκ Κάπλαν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και τον δρα Σκοτ Σμιθ από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ κατέστησε δυνατή την ανάπτυξη αυτού του αναστολέα. Με τη βοήθειά τους μπορέσαμε να αποδείξουμε τη δυναμική της προσέγγισής μας σε πειράματα σε ζώα».

Επιτυχημένα πειράματα σε ζώα
Οι ερευνητές ανέπτυξαν τον συγκεκριμένο αναστολέα που ανήκει στην κατηγορία cHBI (covalent heterobivalent inhitors) και τον δοκίμασαν σε ποντίκια στα οποία είχαν εισαχθεί ανθρώπινα ανοσοκύτταρα. Οπως είδαν, ο αναστολέας απέτρεψε την εκδήλωση αναφυλαξίας στα ζώα.

Μια μόνο χορήγηση «μπλόκαρε» την αλλεργική αντίδραση
«Μία μόνο χορήγηση του αναστολέα μας ήταν αρκετή για να αποτρέψει την αλλεργική αντίδραση για περισσότερο από δύο εβδομάδες όταν χορηγήθηκε πριν από την έκθεση στο αλλεργιογόνο» ανέφερε η Νάντα Αλάκρας, κύρια συγγραφέας της μελέτης, πτυχιούχος του Τμήματος Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και προσέθεσε: «Ο αναστολέας απέτρεψε επίσης τη θανατηφόρα αναφυλαξία και τις έντονες αλλεργικές αντιδράσεις ακόμη και όταν χορηγήθηκε σύντομα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων της αλλεργικής αντίδρασης».

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement