Τα πιο ακριβά… δίευρα στην Ευρώπη

δίευρα

Advertisement

Λάθη, πριγκιπικός αέρας και θρησκευτική ευλάβεια… Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που… εκτοξεύουν την αξία ενός κέρματος των δυο ευρώ, του αγαπημένου σύγχρονου κέρματος των ανα τον κόσμο συλλεκτών νομισμάτων, με αποτέλεσμα τα απλά δίευρα να αξίζουν στην πραγματικότητα ακόμα και 5.000 ευρώ!

Διαβάστε και μετά ψάξτε πορτοφόλια και συρτάρια!

Το… ευλογημένο δίευρο

Το Βατικανό και το Μονακό είναι τα αγαπημένα μέρη της Ευρώπης για τους συλλέκτες, καθώς πολλά από τα δίευρα τους ανήκουν στην κατηγορία των πιο σπάνιων κερμάτων.

δίευρα

Στην έδρα του παπισμού, καταρχάς, όπου σε ορισμένα νομίσματα απεικονίζεται ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ του Βατικανού, ο οποίος είναι μια από τις πιο διάσημες προσωπικότητες στην ιστορία του Χριστιανισμού και ως εκ τούτου τα.. δίευρα του είναι αγαπητά σε όλον τον κόσμο.

Από τα πιο σπάνια αυτά με τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, η οποία περιβάλλεται από τα περιγράμματα του Βατικανού. Στην αριστερή πλευρά της σύνθεσης υπάρχει η επιγραφή «75 ANNO DELLO SATO» (75 χρόνια για τη χώρα) για τον εορτασμό από την ίδρυση του κράτους 1929-2004.

Η αξία των συγκεκριμένων ξεπερνά τα 155 ευρώ το ένα!

Τα τρία “χρυσά” δίευρα του Μονακό

Τρία από τα πιο ακριβά δίευρα του κόσμου αφορούν στο Μονακό.

Το ένα αφορά στο γάμο του Πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό και της Πριγκίπισσας Σαρλίν. Η εμπρόσθια όψη απεικονίζει το προφίλ του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό και το προφίλ της πριγκίπισσας Σαρλίν. Στο κάτω μέρος, η σύνθεση απεικονίζει την επιγραφή “2011 MARIAGE PRINCIER 2021” (σ.σ. Ο γάμος του Πρίγκιπα), ενώ στο επάνω μέρος υπάρχει η χώρα προέλευσης “MONACO”.

Η αξία του καθενός αγγίζει τα 750 ευρώ.

δίευρα

Με το δίευρο που απεικονίζει το κάστρο του Μονακό, το πράγμα… ξεφεύγει.

Τα 10.000 κομμάτια που εκδόθηκαν για τα 800 χρόνια από την κατασκευή του κάστρου (1215-2015) απέκτησαν γρήγορα μεγάλη αξία. Η εμπρόσθια όψη απεικονίζει το πριγκιπικό παλάτι του Μονακό πάνω στον γκρεμό. Στο επάνω μέρος της σύνθεσης είναι η χώρα προέλευσης “MONACO”, ενώ στο κάτω μέρος γράφει “1215 FOUNDATION DE LA FORTERESSA” (σ.σ. 1215 ίδρυση του κάστρου).

Σήμερα η αξία του κάθε δίευρου αποτιμάται στα 2000 ευρώ.

Στην κορυφή βρίσκεται το δίευρο της Γκρέις Κέλι του 2007. Ήταν το σπανιότερο αναμνηστικό νόμισμα των 2 ευρώ μεταξύ 2007 και 2014 (κοπή 20.000 τεμαχίων). Αυτό το αναμνηστικό νόμισμα για την παντοτινή πριγκίπισσα του Μονακό, την Αμερικανίδα ηθοποιό που παντρεύτηκε ο πρίγκηπας Ρενιέ ξεπερνά σήμερα τα 5000 ευρώ, ένας πραγματικός θησαυρός για κάθε συλλέκτη.

Τα… λάθη (ανάμεσα τους κι ένα ελληνικό)

Τα πρώτα χρόνια της έκδοσης των ευρώ έγιναν αρκετά λάθη μέχρι τα ευρωπαϊκά νομισματοκοπεία να  λειτουργήσουν “ρολόι”.

Δυο κέρματα των δυο ευρώ του 2002, το ένα ελληνικό και το άλλο αυστριακό, είχαν τεχνικά λάθη, γεγονός που εκτόξευσε την αξία τους.

Το “δικό μας” δίευρο έχει τη γνωστή απεικόνιση της αρπαγής της Ευρώπης αλλά έχει σφάλμα στον εσωτερικό κύκλο του νομίσματος, όπου το “2” του δίευρου “πέφτει” πάνω στον κύκλο και κόβεται.

δίευρα

Προστιθέμενη αξία λόγω λάθους και απόδοση 1880 ευρώ στη δημοπρασία του e-bay.

Στην ίδια πλατφόρμα και το αυστριακό δίευρο του 2002 το οποίο έχει στρεβλότητα στον εξωτερικό δίσκο του, ένα “κουσούρι” που ανεβάζει την αξία του στα 2.144 ευρώ χωρίς φόρους!

δίευρα

Στην ίδια τιμή με το ελληνικό δίευρο και αυτό της Λιθουανίας, το οποίο ωστόσο έχει την πιο αστεία ιστορία λάθους.

Στο εσωτερικό του νομίσματος υπάρχει η επιγραφή “DIEVS * SVĖTI * LATVIJU”, που σημαίνει “Ο Θεός να ευλογεί τη Λετονία”.

Όλα καλά, δηλαδή, μόνο που οι μάστορες έκαναν λάθος… χώρα της Βαλτικής! Τι Λιθουανία, τι Λετονία…

 

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement