Του Γ. Χρυσικόπουλου
“Βούτυρο στο ψωμί” του Ερντογάν αποτελεί η πρόταση Κασσελάκη «στη διενέργεια εκλογών- και των ευρωεκλογών- με την παρουσία διεθνών παρατηρητών». Με αυτόν τον τρόπο προσφέρει την ιδανική συνθήκη να αποστείλει η Άγκυρα Τούρκους παρατηρητές στη Θράκη προκειμένου να διασφαλίσει δήθεν τα εκλογικά δικαιώματα της θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας… Και το θέμα γίνεται πολύ επικίνδυνο, καθώς ο Ερντογάν εντελώς παράνομα ισχυρίζεται ότι στη Θράκη υπάρχει δήθεν τουρκική μειονότητα.
“Πρόκειται για μια πολιτική γκάφα ολκής από τον Στέφανο Κασσελάκη” σχολιάζει ο καηγητής Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρόεδρος του κόμματος “Ελλάδα, ο άλλος δρόμος” Νότης Μαριάς, “τη στιγμή που ακόμη και σήμερα στο επίσημο site του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και υπό τον τίτλο «πολιτική εκπροσώπηση της μειονότητας» η Άγκυρα καταγγέλλει ότι το 1990 «εισήχθη τροποποίηση στον Εκλογικό Κώδικα στην Ελλάδα, μέσω της οποίας εφαρμόζεται το εθνικό όριο του 3% και για την εκλογή ανεξάρτητων υποψηφίων. Αυτό έχει περιορίσει την ικανότητα» της μουσουλμανικής μειονότητας «να στέλνει ανεξάρτητους εκπροσώπους στο Κοινοβούλιο».
Το εθνικά ωφέλιμο 3%
Επιπλέον η Τουρκία διαμαρτύρεται γιατί στις ευρωεκλογές του 2014 το κόμμα που είχε ιδρύσει ο Σαδίκ αν και πήρε όπως υποστηρίζει 12% στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εντούτοις δεν εξέλεξε ευρωβουλευτή. Το εκλογικό του 3% το οποίο πάντα σύμφωνα με την Άγκυρα δήθεν περιορίζει την δυνατότητα της θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας να εκλέγει πλέον ανεξάρτητους βουλευτές είτε στην ελληνική βουλή είτε στην ευρωβουλή. Περαιτέρω η Άγκυρα επισημαίνει ότι έτσι τα μέλη της θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας αναγκάζονται δήθεν να υποβάλλουν υποψηφιότητα για βουλευτές μέσα από τα «κυρίαρχα πολιτικά κόμματα».
Όπως παρατήρησε ο κ. Μαριάς, πρέπει να τονιστεί ότι ο ανεξάρτητος εκλογικός συνδυασμός ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ που ιδρύθηκε το 1989 επίσης από τον Σαδίκ είχε προσφύγει μέσω δύο υποψηφίων του το 1993 ενώπιον του Εκλογοδικείου ζητώντας την ακύρωση εκλογής βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κατά τις τότε εθνικές εκλογές με τον ισχυρισμό ότι έπρεπε να εκλεγεί ο υποψήφιος του συνδυασμού της θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ μιας και το εκλογικό όριο του 3% οδηγούσε σε δήθεν δυσμενή μεταχείριση της αναγνωρισμένης με τη σύμβαση της Λωζάνης θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στο νομό Ροδόπη». Η ένσταση αυτή του εν λόγω εκλογικού συνδυασμού του Σαδίκ απορρίφθηκε από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με την υπ΄ αρίθμ. 11/1994 Απόφασή του.