Δ. Μεθενίτης στο nfn.gr για το κύμα παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό: “Οι στρατιωτικοί οι “φτωχοί συγγενείς” των μισθολογίων του Δημοσίου”

Advertisement

Συνέντευξη στον Βασίλη Σπυρόπουλο

Μείζον ζήτημα φαίνεται πως έχει προκύψει στο Πολεμικό Ναυτικό από τις παραιτήσεις στελεχών, σύμφωνα με στοιχεία που φέρνουν στο φως η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟ.Ε.Σ.) και η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ν.Π.Α.). Σε σχετικό έγγραφο που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της ΠΟ.Ε.Σ. (poes.gr), αναφέρεται ότι μόνο το τρέχον έτος, έως την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου του 2023, έχουν παραιτηθεί 134 στελέχη, αριθμός που φθάνει σχεδόν το πλήρωμα μιας φρεγάτας, δηλαδή μιας μάχιμης, στην πρώτη γραμμή κρούσης, μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού. Το nofakenews.gr ήλθε σε επαφή με τον πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, Ανθυποπλοίαρχο (Ε) Δημήτριο Μεθενίτη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις δυσμενείς συνθήκες εργασίας, στις μη ικανοποιητικές απολαβές και στην αυξανόμενη «παρέμβαση», όπως υπογράμμισε, της Υπηρεσίας στον «προσωπικό χρόνο των στελεχών», ως τις βασικές αιτίες που οδηγούν τα στελέχη σε παραίτηση.

Πως προέκυψε το θέμα των παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό;

Το πρόβλημα των παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό δεν είναι τωρινό και, σε κάθε περίπτωση, δεν έχει πάντα τους ίδιους λόγους. Παλαιότερα, για παράδειγμα, όσοι κατοχύρωναν δικαίωμα για πρόωρη συνταξιοδότηση μπορεί να υπέβαλαν αίτημα για αποστρατεία, ώστε να κατοχυρώσουν καλύτερους οικονομικούς όρους. Εδώ και χρόνια αυτό έχει αλλάξει προς το χειρότερο, ακόμα και το συγκεκριμένο δικαίωμα έχει καταργηθεί. Οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας, οι μη ικανοποιητικές απολαβές και η αυξανόμενη «παρέμβαση» της Υπηρεσίας στον προσωπικό χρόνο των στελεχών αποτελούν τους κυριότερους λόγους που έχει επιδεινωθεί ποσοτικά και ποιοτικά το πρόβλημα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ ΠΟΕΣ 1
Ο πρόεδρος της ΠΟ.Ε.Σ., Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Δημήτριος Μεθενίτης

Ποιοι είναι οι λόγοι, κατά τη γνώμη σας, που οδηγούν νέους ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν επιλέξει την καριέρα αυτή στο Πολεμικό Ναυτικό, να δηλώσουν παραίτηση, πληρώνοντας, μάλιστα, από την τσέπη τους την απαραίτητη αποζημίωση;

Επειδή διαρκώς επικοινωνεί μαζί μας ο κόσμος, αυτό που διαπιστώνουμε από την πρώτη στιγμή είναι η απογοήτευση: άλλα περίμεναν και άλλα βρήκαν. Εδώ και πολλά χρόνια τα στελέχη έχουν διπλά και τριπλά, σε κάποιες περιπτώσεις, καθήκοντα. Επιστρέφουν στα σπίτια τους μετά το εργάσιμο και εύχονται να μην χτυπήσει το τηλέφωνο. Διαρκώς απασχολούνται σε υπηρεσιακά θέματα, ακόμα κι εκτός Υπηρεσίας, ακόμα και προς τρίτους ή για λόγους εθιμοτυπικούς. Για να μην μιλήσουμε για τον Στόλο, όπου το προσωπικό κυριολεκτικά εγκλωβίζεται για άγνωστο χρονικό διάστημα. Στο Ναυτικό, δεν εισέρχονται αρκετοί νέοι για να δημιουργούνται ικανοποιητικές συνθήκες αντικατάστασης, ενώ από όσους εισέρχονται, πολλοί παραιτούνται. Ο κόσμος λείπει πολύ καιρό από τα σπίτια του. Για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος, πολλά στελέχη αισθάνονται ότι το Ναυτικό δεν τους επιτρέπει καν να δημιουργήσουν οικογένεια. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι πλέον παρουσιάζεται το φαινόμενο να πληρώνουν (σ.σ: τα στελέχη) και αποζημίωση για να παραιτηθούν μια ώρα αρχύτερα.

Τι θα μπορούσε να γίνει για να μην υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός παραιτήσεων;

Υπάρχει ολόκληρο πακέτο μέτρων που πρέπει να ληφθεί. Πρέπει οπωσδήποτε να βελτιωθούν οι εργασιακές συνθήκες σε όλα τα επίπεδα. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξουν γενναίες προσλήψεις και εισαγωγές στις στρατιωτικές σχολές. Πρέπει να βελτιωθούν οι οικονομικοί όροι, να στηριχθεί η οικογένεια. Οι στρατιωτικοί όχι μόνο παραμένουν οι «φτωχοί συγγενείς» των μισθολογίων του Δημοσίου, αλλά ακόμα και τα δεδουλευμένα τους, πρέπει να τα διεκδικούν δικαστικά, με όσα αυτό συνεπάγεται. Με λίγα λόγια, πρέπει να δοθούν κίνητρα, τα οποία ο κόσμος να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πάψει να είναι ελκυστικός προορισμός εργασίας και ιδίως για τους νέους. Δεν το λέμε εμείς αυτό, οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους.

Θα μπορούσατε ως ΠΟ.Ε.Σ. να προτείνετε εφικτά μέτρα που θα συνέβαλαν σε μια ομαλοποίηση της κατάστασης;

Το κάνουμε διαρκώς με έγγραφά μας. Συνέχεια προτείνουμε μέτρα, αλλά για την Πολιτεία είμαστε απλώς αριθμοί και δεν εννοώ μόνο οικονομικά. Είναι τόσες πολλές οι προτάσεις που είναι αδύνατον να τις παρουσιάσω, έστω και συνοπτικά. Ακόμα και σε επίπεδο μέριμνας η αντιμετώπιση επιδεινώνεται. Φανταστείτε ότι εν μέσω αυξανόμενων παραιτήσεων και υποστελέχωσης (πρόβλημα που αφορά συνολικά τις Ένοπλες Δυνάμεις), απολύονται στελέχη για λόγους υγείας με πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια, λόγω μιας πρόσφατης αλλαγής στο νομικό πλαίσιο. Πολλά από τα στελέχη καταφεύγουν στα δικαστήρια και δικαιώνονται και αυτό δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Είναι προφανές ότι το πρόβλημα έχει πολλές προεκτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η Ηγεσία γνωρίζει και τα προβλήματα και τις λύσεις τους, διότι τα αναδεικνύουμε διαρκώς.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement