Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μετά τις Ευρωεκλογές – Ποιοι αμφισβητούν τον Νίκο Ανδρουλάκη;

pasok androulakis

Advertisement

Του Σάββα Παυλίδη

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται όπως όλα δείχνουν ο Νίκος Ανδρουλάκης έπειτα από το αποτέλεσμα της κάλπης των Ευρωεκλογών.

Όπως όλο αυτό το διάστημα πριν τις κάλπες αναφέραμε, η 10η Ιουνίου για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αναμενόταν μία ημέρα δύσκολη, καθώς ο στόχος της δεύτερης θέσης φαινόταν αρκετές εβδομάδες τώρα πως δεν θα ήταν εύκολος.

Εν τέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με χαμηλότερο ποσοστό από των Εθνικών Εκλογών του Ιουνίου του 2023, κατάφερε να κερδίσει το ντέρμπι του… ασημένιου μεταλλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη από χθες το βράδυ αμφισβητούν ευθέως τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θεωρούν πως η υπόσχεση του για δεύτερη θέση και ένα ποσοστό που θα καθιστά το ΠΑΣΟΚ έτοιμο να διεκδικήσει την πρωτιά στις εθνικές κάλπες του 2027, δεν έγινε ποτέ πράξη.

Συγχρόνως θυμίζουν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ηγείται για τρίτη φορά της προσπάθειας του κόμματος να κάνει το επόμενο βήμα, και με εξαίρεση μια μικρή και μη ουσιαστική άνοδο ποσοστών, δεν έχει προσφέρει τίποτα περισσότερο.

Όλα αυτά, όπως υψηλόβαθμα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν, σε μία περίοδο που καταγράφει ισχυρές απώλειες και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά πλέον και η ΝΔ.

Θυμίζουμε πως στις βουλευτικές εκλογές του 2019 το ΠΑΣΟΚ, ως ΚΙΝΑΛ, έλαβε 8% όταν η ΝΔ τερμάτισε στο 39% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 31%. Σήμερα, που το κυβερνών κόμμα έχει ”κατέβει” στο 28% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο ιστορικό χαμηλό από το 2015 και έπειτα, 14.5%, το ΠΑΣΟΚ απλώς κατάφερε να φτάσει το 12,5% το οποίο ουσιαστικά δε του προσφέρει τίποτα.

Αυτού του είδους την μη κεφαλαιοποίηση του ρευστού πολιτικού σκηνικού, βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ την χρεώνουν προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη. 

Προεξέχουσα στην εν λόγω ”ανταρσία” αποτελεί η Νάντια Γιαννακοπούλου. Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ έχει όργανα και θα συζητηθούν τα πάντα, τι έγινε λάθος, τι έγινε σωστά στις ευρωεκλογές ενώ σε ερώτηση για το αν υπάρχει θέμα αρχηγού είπε χαρακτηριστικά «όταν θα τα συζητήσουμε όλα, εννοούμε όλα».

Ακόμη τόνισε πως ο στόχος που είχε θέσει το ΠΑΣΟΚ ήταν η δεύτερη θέση με ισχυροποίησή του ποσοστού, με το δεύτερο να πραγματοποιείται καθώς «είχαμε άνοδο έστω και μικρή».

Μάλιστα δήλωσε με νόημα πως «κάποια στιγμή ήμασταν δεύτερο κόμμα, μετά το χάσαμε…».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του κόμματος, Παναγιώτης Δουδωνής, «εξαπέλυσε» επίθεση κατά της Νάντιας Γιαννακοπούλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «καιρό τα λέει αυτά και καιρό ασχολούμαστε με το να της απαντάμε. Η Νάντια Γιαννακοπούλου είχε έτοιμη δήλωση αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Λέω να ασχοληθούμε με κάτι σοβαρό».

Μετά την επίθεση που εξαπέλυσε o κ. Δουδωνής κατά της κ. Γιαννακοπούλου, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σήκωσε το γάντι και με δηλώσεις στο parapolitika.gr απάντησε στον βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ

Η Νάντια Γιαννακοπούλου κάνει λόγο για απαράδεκτες δηλώσεις, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως ο διάλογος στο ΠΑΣΟΚ δεν ποδηγετείται.

«Είμαστε βαθιά δημοκρατικό κόμμα και θα συζητήσουμε έτσι η αλλιώς τα συμπερασματα της πορειας μας, όπως αποκρυσταλλωθήκαν στο εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο καταγράφηκε. Αυτό είναι αυτονόητο για το ΠΑΣΟΚ και την ιστορική του διαδρομή. Αυτό είναι χρέος μας απέναντι στους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν και απαιτούν απο εμάς να πορευθούμε ακόμη πιο δυναμικά στο επόμενο διάστημα. Και αυτό προϋποθέτει την εξαγωγή ολοκληρωμένων συμπερασμάτων απο αυτή την εκλογική μάχη», είπε στο parapolitika.gr η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Σε αυτό το πλαίσιο μοιάζει πλέον σχεδόν αναπόφευκτη λύση για τον Νίκο Ανδρουλάκη να ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του, με φόντο τις κάλπες του 2027, ενώ μοιάζει σχεδόν δεδομένο πως σε αυτού του είδους την επικείμενη ψηφοφορία θα έχει ένα ή και δύο ακόμα αντιπάλους.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement