Σε περίπου 10.000 ανέρχονται τα ακίνητα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και των servicers και που έχουν περιέλθει σε αυτούς μέσω πλειστηριασμών ακίνητα τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ρυθμιστικά στην αγορά εφόσον διακινούντο προς πώληση.
Τα ακίνητα αυτά, συνολικής αξίας περίπου 7 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας στην αυξητική τάση των τιμών στην αγορά οικιστικών κυρίως ακινήτων αφού όταν βγουν προς πώληση θα δημιουργήσουν μοιραία μια πτωτική τάση στις τιμές, δίνοντας συγχρόνως λύση στο επίμονο πρόβλημα της στέγης το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα ιδιαίτερα στο κλεινόν άστυ.
Το πρόβλημα καθίσταται έντονα κοινωνικό και οι λύσεις θα πρέπει να αναζητηθούν σε όλα τα επίπεδα επισημαίνουν παράγοντες σχετικοί με το θέμα.
Αγκάθι οι τακτοποιήσεις στην προσφορά ακινήτων
Τι συμβαίνει όμως και οι τράπεζες αλλά και οι servicers αδυνατούν να ρίξουν όλα αυτά τα σπίτια στην αγορά; Oπως εξηγούν άνθρωποι σχετικοί με την αγορά ακινήτων όλα αυτά τα ακίνητα – ή τουλάχιστον η συντριπτική τους πλειοψηφία- απαιτούν τακτοποίηση γεγονός που οδηγεί σε πολύ αργούς ρυθμούς στην προσφορά τους.
Ενα σημαντικό κομμάτι πριν από αυτό, αφορά στις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου οι τράπεζες να μεταγράψουν το ακίνητο και κατόπιν να προβούν στις απαραίτητες τακτοποιήσεις ώστε να ολοκληρώσουν και την ταυτότητα ακινήτου πριν αυτό βγει προς πώληση.
Και ενώ το θέμα της εξαίρεσης των τραπεζών από τις τακτοποιήσεις για τα συγκεκριμένα ακίνητα έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, εν τούτοις δεν έχει γίνει αποδεκτό ως αίτημα.
Σημειώνεται πως τα σπίτια που αγοράζονται μέσω πλειστηριασμού δεν απαιτούν τακτοποίηση σημειώνουν πηγές σχετικές με το θέμα.
Σε όλη αυτήν την διαδρομή, έως ότου ένα ακίνητο από το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο να βγει στην αγορά, ο χρόνος που απαιτείται είναι μεγάλος και οι διαδικασίες χρονοβόρες και πολλές. Ως εκ τούτου οι τράπεζες δεν μπορούν να βγάλουν σημαντικά αποθέματα στην αγορά προκειμένου να πιεστούν αισθητά τις τιμές των ακινήτων.
Αντίθετες διαδρομές
Η Ελλάδα ας σημειωθεί πως ακολουθεί εντελώς διαφορετική τάση έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης ακόμη και από την Κύπρο, καθώς στις χώρες αυτές υπάρχει σημαντική κατασκευαστική ανάπτυξη και πολλά καινούρια κτίρια στην αγορά.
Ενα άλλο σημαντικό θέμα στην αγορά είναι πως τα περισσότερα κτίρια στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας είναι παλιά και χρειάζονται επίσης για να πουληθούν σημαντικές ανακατασκευές αλλά και τακτοποιήσεις με αποτέλεσμα αρκετά και από αυτά να μη βγαίνουν με ευχέρεια στην αγορά.
Η πιστωτική επέκταση
Εκτιμάται πως το πρόγραμμα Σπίτι μου 2 θα βοηθήσει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει πιστωτική επέκταση σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών ωστόσο στην παρούσα φάση και επειδή αναμένεται η υλοποίησή του δεν υπάρχει η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια έχει παγώσει.
Είναι σαφές πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αυξήσει την ζήτηση για ακίνητα. Ωστόσο επειδή αφορά συγκεκριμένα ακίνητα δεν αναμένεται να «ταρακουνήσει» τις τιμές λένε κάποιες πηγές ενώ κάποιες άλλες εκφράζουν μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα.
Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής Οικονομικό Σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Πατέλη ο οποίος επικαλέστηκε μελέτη που έχει γίνει, το εν λόγω πρόγραμμα δεν επηρεάζει τις τιμές των ακινήτων ιδιαίτερα.