Τα pet friendly καταλύματα στην Ελλάδα και η νομοθεσία που ισχύει

pet friendly

Advertisement

Ένα όχι και πολύ φιλόξενο τοπίο εντοπίζεται στην ελληνική νομοθεσία για την φιλοξενία κατοικιδίων σε τουριστικά καταλύματα.

Ο νόμος που προβλέπει τα σχετικά για τα κατοικίδια στα τουριστικά καταλύματα είναι απαρχαιωμένος, μιλάμε ουσιαστικά για νόμο του 1986 (Ν. 1652/30-10-1986, ΦEK 167 A’) και απαγορεύει τα κατοικίδια εντός ξενοδοχείου. Τα επιτρέπει μόνο σε ειδικούς χώρους (άρθρο 23), που ελάχιστα ξενοδοχεία έχουν.

Αλήθεια είναι οτι τα λιγοστά pet friendly καταλύματα ουσιαστικά αναγνωρίζουν ως κατοικίδια κυρίως τους σκύλους και τις γάτες και είναι στη διακριτική ευχέρεια του ξενοδοχείου και με βάση τους απαραίτητους χώρους φιλοξενίας που διαθέτει αν θα αποδεχθεί η όχι έναν ένοικο με το κατοικίδιό του.

Πόσο ας πούμε θα ήταν δύσκολο να φιλοξενηθεί ένα καναρίνι ή ένα παπαγαλάκι στο κλουβί τους στο δωμάτιο του πελάτη που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί πληρώνει αδρά σε ακριβά ξενοδοχεία στην Ελλάδα;

Γενικότερα πάντως δεν είναι πολλά τα τουριστικά καταλύματα που λαμβάνουν υπ όψιν την ανάγκη των ενοίκων τους, ώστε να έχουν μαζί τους τα αγαπημένα τους κατοικίδια έστω και με μια επιπλέον χρέωση.

Τι προβλέπει ο νόμος;

Στα ξενοδοχειακά καταλύματα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας ζώων εφόσον το επιτρέπει η επιχείρηση. Ο κανονισμός σχέσεων ξενοδόχων – πελατών είναι αυτός που αναφέρει κανόνες και όρους για τη διαμονή και την πιθανή ακύρωση. Ο νόμος είναι του 1986 (Ν. 1652/30-10-1986, ΦEK 167 A’) και απαγορεύει τα κατοικίδια εντός ξενοδοχείου. Τα επιτρέπει μόνο σε ειδικούς χώρους (άρθρο 23), που ελάχιστα ξενοδοχεία έχουν.

Τι λένε οι Φιλόζωοι 

Σε επικοινωνία του nofakenews με φιλόζωους στην Αττική λάβαμε ως απάντηση την έκφραση της δυσαρέσκειά τους για το γεγονός οτι δεν είναι πολλά τα καταλύματα που είναι pet friendly και οτι είναι στη διακριτική ευχέρεια και εκείνων που παίρνουν και το ανάλογο σήμα φιλοξενίας  για τα κατοικίδια ζώα ο χρόνος και ο τόπος φιλοξενίας τους στο κατάλυμα.

Μας είπαν ακόμα ότι: “Είναι πολύ δύσκολο να αποχωρίζεσαι το ζωάκι σου το καλοκαίρι αφήνοντας το σε ξενοδοχεία για ζώα. Επίσης δεν καλύπτονται και άλλα ζώα πέρα από τα μικρά σκυλάκια και τα γατάκια, ακόμα και σε pet friendly καταλύματα!”.

Στην πράξη

Υπάρχουν ξενοδοχεία που δέχονται κατοικίδια, είτε με κάποια ημερήσια αποζημίωση είτε δωρεάν. Ειδικότερα στα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε πόλεις προσφέρονται ειδικά δωμάτια τα οποία δεν έχουν στο δάπεδο μοκέτες ή χαλιά (για την αποφυγή μετάδοσης παρασίτων και για περισσότερη καθαριότητα). Στα νησιά συνήθως προσφέρεται κάποιο δωμάτιο λιγότερο κεντρικό.

Οπωσδήποτε αναφέρετε κατά την κράτηση ότι έχετε μαζί σας ζώο – ώστε να γίνουν τυχόν διευθετήσεις -, κατά τη διαμονή φροντίστε να μην ενοχλείτε τους άλλους πελάτες και κατά την αναχώρηση αφήστε το δωμάτιο όσο γίνεται καθαρό. Μόνον έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι τα ξενοδοχεία που σήμερα μας δέχονται δεν θα αλλάξουν γνώμη στο μέλλον.

Ο ξενοδόχος άλλαξε γνώμη;

Σε περίπτωση που ο ξενοδόχος έχει κατά την κράτηση δεσμευτεί να δεχτεί το ζώο, αλλά τελικά αθετήσει τη συμφωνία με τον πελάτη, μπορεί να γίνει καταγγελία.

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ενημερώσει την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού του ΕΟΤ – αναλόγως του πού βρίσκεται το ξενοδοχείο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα κ.λπ).

Η παραβίαση της συμφωνίας χαρακτηρίζεται νομικά «παραπλανητική διαφήμιση» και «αθέτηση συμφωνίας» και οι κυρώσεις προβλέπονται στο Ν. 2160/93.

Για να προχωρήσει η καταγγελία, θα πρέπει:

Ο πελάτης να έχει επιβεβαιωμένη κράτηση (ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο) με ημερομηνίες, όπου θα αναγράφεται ότι έχει συμφωνηθεί και η φιλοξενία του ζώου.
Να έχει γίνει ακριβής περιγραφή του ζώου, ειδικότερα αν μιλάμε για σκυλί.

Ο ξενοδόχος θα πρέπει να γνωρίζει αν πρόκειται για σκυλί επιθετικό ή δύστροπο σε σχέση με τα άλλα (οπότε πιθανόν να σας ζητήσει να φοράει υποχρεωτικά φίμωτρο).

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement